HACCP kiépítés

Dokumentum készítés akár 3 órán belül

HACCP

Mi az a HACCP rendszer és miért van rá szükség?

A HACCP kifejezés egy angol mozaik szóból ered, mégpedig a Hazard Analysis and Critical Control Points-ból, ami magyarul annyit tesz, hogy veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. A HACCP kézikönyv egy minőségbiztosítási rendszer szabályait foglalja magába. Olyan, tág értelemben vett megfelelő gyártási és forgalmazási gyakorlatra, valamint megfelelő higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely akár önmagában vagy a teljes körű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Biztosítja az egyes élelmiszerek és alapanyagok követhetőségét. A HACCP rendszer kiépítés fő célja a megelőzés.

Kell-e Önnek ezzel foglalkozni?

A HACCP készítése minden olyan esetben kötelező, amennyiben vállalata az élelmiszer előállításában, raktározásában vagy forgalmazásában vesz részt. A HACCP dokumentáció elkészítése nem kerülhető ki, hiszen a hatóságok az engedélyezésnél kérni fogják.

A HACCP rendszer kiépítése tehát az alábbi kategóriák esetében kötelező:

  • Étterem, mozgógbolt - food truck, büfé
  • Kocsma
  • Vegyesbolt - ABC
  • Cukrászda, pékség, fagylaltozó
  • Pálinkafőzde
  • Zöldséges
  • Közétkeztető / catering vállalkozások
  • Étrend kiegészítő gyártás

Élelmiszeripari-üzemek esetében:

  • Hús- és baromfiipari termékgyártás
  • Halfeldolgozás
  • Zöldségfeldolgozás, gyümölcsfeldolgozás
  • Tartósítóipari termékgyártás, hőelvonással tartósított termékgyártás
  • Fűszer, ételízesítő gyártás, növényi olaj gyártása
  • Friss- és tartós tejipari-termékek gyártása
  • Sajt és sajtkészítmények gyártása
  • Friss pékárú és tartósított lisztes árú gyártás
  • Mézeskalács-készítés, száraztésztafélék gyártása
  • Cukoripari termékgyártás, édesipari termék-gyártás, keksz- és ostyagyártás
  • Cukorkagyártás, kávé- és pótkávégyártás, méz feldolgozás
  • Gyógynövény feldolgozás
  • Ecetgyártás
  • Élesztőgyártás, keményítőgyártás
  • Sörgyártás, pálinka és szeszesital-gyártás, szikvízgyártás
  • Üdítőital-, ásványvízgyártás, szeszgyártás
  • Borászati termékgyártás, pincészet
  • Malomipari termékgyártás

A HACCP dokumentációkat évente felül kell vizsgálni! Az engedélyek meglétét minden hatóság ellenőrzi, bírság helyett menjen biztosra, keressen bizalommal! 

Levesszük az Ön válláról az idegőrlő adminisztrációs terhet, ingyenes telefonos tanácsadásért hívjon most: +36308160123