Közétkeztetés

A közétkeztetésről a közelmúltban rengeteget hallani, hol jót- hol rosszat. Egy biztos, hogy 2014 áprilisában hozta az EMMI azt a kormányrendeletet, mely alapjaiban kívánja megváltoztatni a magyarországi közétkeztetés kultúráját, az egészséges és egészségtudatos táplálkozás előtérbe helyezésével.

A 37/2014. (IV.30) EMMI rendelet, mely a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szól, többek között az iskolai menzákon és kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát szabályozza. Az alább felsorolt előírásokat 2015. szeptember elsejétől kell alkalmazni.


HACCP KIÉPÍTÉSE

ÖNELLENŐRZÉSI TERV KÉSZÍTÉSE

INTÉZKEDÉSI TERV KÉSZÍTÉSE

Hívjon bizalommal

06-30/816-0123


A főbb tiltások: 

 tilos a szénsavas vagy cukrozott üdítő;

  tilos a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása; 

 tilos a só- és cukortartók elhelyezése az étkezőasztalokon; 

 az italként kínált tejhez nem adható cukor;

  tilos felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, pasztákat; csak és kizárólag állományjavításra vagy ételízesítésre.

Megváltozott szabályok: 

 az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő; 

 állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek tartalmaznia kell; 

 tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel;

 a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek allergén összetevőit.


A közétkeztetés a különböző korú, nemű és foglalkozású népességcsoportok szervezett élelmezési ellátása, amely magában foglalja:

  • a gyermek- és ifjúsági élelmezést, a bölcsődések, óvodások, általános és középiskolások, szak-munkástanulók, kollégiumokban és gyermekotthonokban lakók étkeztetését;
  • az egyetemi és főiskolai hallgatók élelmezését;
  • a munkahelyi, a honvédségi és a büntetés-végrehajtási intézményekben történő élelmezést,
  • a népkonyhák révén a szociálisan rászorultak, illetve az üdülésben részt vevők ellátását és a betegélelmezést.
  • A betegélelmezés felöleli a kórházakban, szanatóriumokban, egyéb egészségügyi és szociális gondoskodást nyújtó intézményekben történő étkeztetést.
  • Ide tartozik még az idősek otthonaiban élők ellátása, továbbá a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban folyó diétás étkeztetés is.

A közétkeztetés kettős feladata

  • a közétkeztetésben résztvevők számára étkezési időben, élettani igényeiknek megfelelő jellegű és összetételű táplálékot biztosítani;
  • az étkeztetett csoportok táplálkozási szokásait, ízlését, magatartását és étkezési kultúráját kedvező irányba befolyásolni. Mindezt úgy, hogy közben az ételek mennyiségileg és minőségileg is megfeleljenek a különböző korcsoportok elvárásainak és a szakmai előírásoknak is. 

A közétkeztetésben részt vevő intézmények:

  • nevelési-oktatási ellátásokat,
  • szociális alapszolgáltatásokat,
  • szakosított ellátásokat nyújtó, valamint
  • gyermekjóléti alapellátást,
  • gyermekvédelmi szakellátást biztosító,
  • és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények.