Engedély kell vagy csak bejelentés?

2024.02.08

Az étterem nyitásához általában szükség van különböző engedélyekre és bejelentésekre is, attól függően, hogy milyen típusú éttermet nyit meg, és hol tervezi megnyitni. Az állategészségügyi külön-engedély hiánya nem jelenti azt, hogy az éttermeket ne lenne szükséges engedélyeztetni.

Sok esetben elég csak a bejelnetés. 

Erről érdeklődjön a helyi hatóságoknál, Önkormányzat, Állategészségügy, NÉBIH.


A leggyakrabban szükséges engedélyek az éttermek esetében:

  1. Élelmiszer-üzemeltetési engedély: Az étteremnek szüksége van egy élelmiszer-üzemeltetési engedélyre, amelyet az illetékes egészségügyi hatóságtól kell beszerezni. Ez az engedély igazolja, hogy az étterem megfelel az élelmiszerbiztonsági előírásoknak és higiéniai szabályoknak.

  2. Tűzvédelmi engedély: Az épület tűzvédelmi előírásainak való megfelelésről szóló tűzvédelmi bizonyítványt kell benyújtani az illetékes tűzoltóságnak vagy hatóságnak.

  3. Üzlettulajdonosi engedély: Az üzlettulajdonosi engedélyt általában a helyi önkormányzatnál vagy kereskedelmi kamaránál kell beszerezni. Ez az engedély jogosítja fel az étterem tulajdonosát vagy üzemeltetőjét az üzleti tevékenység végzésére.

  4. Egyéb helyi engedélyek: Ezen kívül szükség lehet egyéb helyi engedélyekre és bejelentésekre is, például környezetvédelmi engedélyekre, zajvédelmi engedélyekre stb., amelyek az adott helyszínre vonatkozó speciális előírásoknak felelnek meg.

Összegzés:

Összefoglalva, az étterem nyitásához számos engedély és bejelentés szükséges Magyarországon. Fontos, hogy az illetékes hatóságokkal előzetesen konzultáljon, hogy pontosan megértse az Ön által tervezett étterem típusára vonatkozó minden szükséges engedélyt és kötelezettséget. Ezek az engedélyek és bejelentések biztosítják, hogy az étterem megfeleljen az élelmiszerbiztonsági, higiéniai és tűzvédelmi előírásoknak, és biztosítsák az üzemelés biztonságos és törvényes körülményeit.