Indulnak a nyári táborok - Kell-e engedély?
Kell-e engedély, ha nyári táborban élelmiszer-kezelési workshopot tartunk?
A nyári táborok egyre népszerűbb programjai közé tartoznak az élelmiszer-kezelési workshopok, ahol a résztvevők – legyenek akár gyerekek, akár felnőttek – megismerkedhetnek az aszalás, befőzés, vagy más házi élelmiszer-feldolgozási technikák alapjaival. Felmerül azonban a kérdés: kell-e ehhez hatósági engedély vagy bejelentés?
A válasz attól függ, milyen céllal, milyen mennyiségben, és kiknek tartjuk a workshopot.
Ha csak oktatási céllal történik a feldolgozás, és helyben fogyasztják el…
Ebben az esetben a tevékenység nem számít élelmiszer-vállalkozásnak, így nem kell külön engedélyt kérni vagy bejelentést tenni a NÉBIH felé. A legfontosabb feltétel az, hogy:
-
A feldolgozás nem kereskedelmi célú,
-
A termékeket nem árulják, nem viszik haza nagy tételben,
-
A program bemutató vagy gyakorlati tanulási jellegű, például hogyan kell gyümölcsöt aszalni, szörpöt főzni, vagy zöldséget fermentálni.
Oktatási célú aszalás, helyben kóstolás ❌ Nem
Hazavitelre készült termék ✅ Igen
Étel eladása a tábor végén ✅ Igen
Meleg étel napi szintű főzése ✅ Lehet szükséges
Oktató workshop felnőtteknek ❌ Nem
Gyermekcsoport, alapfokú feldolgozás ❌ Nem, de szigorúbb higiénia

Amikor már be kell jelenteni a tevékenységet:
Ha bármelyik az alábbiak közül megvalósul, akkor bejelentési kötelezettséged lehet:
-
A résztvevők hazaviszik az elkészült termékeket, és az nem csak 1-1 kóstolómennyiség.
-
Értékesítésre szánjátok a feldolgozott élelmiszert, például a tábor zárónapján vásárt tartotok.
-
A táborban napi szintű étkeztetést is végeztek helyben készült meleg ételekkel, nem külsős catering szolgáltatóval.
Ilyen esetekben szóba jöhet:
-
Eseti élelmiszer-előállítási bejelentés (pl. rendezvényre),
-
Időszakos közétkeztetésként történő bejelentés, ha minden nap főztök a gyerekeknek.
Mire kell figyelni akkor is, ha nincs engedélykötelezettség?
Még ha nem is kell engedély, az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokat be kell tartani:
-
Csak tiszta, ép alapanyaggal dolgozzatok,
-
Legyen lehetőség kézmosásra, tisztítószerek és fertőtlenítés biztosítására,
-
Az ételeket felnőtt felügyelettel készítsék, különösen, ha gyerekek is részt vesznek,
-
A magas kockázatú ételek (pl. tojásos krém, húsos pástétom) használata kerülendő ilyen környezetben,
-
A helyszíni fogyasztásra szánt ételt hűtve kell tartani vagy frissen fogyasztani.
És ha gyerekek a résztvevők?
Gyermekcsoport esetén a táborszervezéshez más szabályok is kapcsolódnak, például:
-
létszámkorlát, felügyeleti arány,
-
szülői nyilatkozatok, esetenként orvosi igazolás,
-
az ételekkel foglalkozó felnőtteknél ajánlott az egészségügyi alkalmasság igazolása.
Összefoglalás: mikor kell engedély vagy bejelentés?
Tevékenység Szükséges engedély/bejelentésOktatási célú aszalás, helyben kóstolás ❌ Nem
Hazavitelre készült termék ✅ Igen
Étel eladása a tábor végén ✅ Igen
Meleg étel napi szintű főzése ✅ Lehet szükséges
Oktató workshop felnőtteknek ❌ Nem
Gyermekcsoport, alapfokú feldolgozás ❌ Nem, de szigorúbb higiénia