Indulnak a nyári táborok - Kell-e engedély?

2025.06.13

Kell-e engedély, ha nyári táborban élelmiszer-kezelési workshopot tartunk?


A nyári táborok egyre népszerűbb programjai közé tartoznak az élelmiszer-kezelési workshopok, ahol a résztvevők – legyenek akár gyerekek, akár felnőttek – megismerkedhetnek az aszalás, befőzés, vagy más házi élelmiszer-feldolgozási technikák alapjaival. Felmerül azonban a kérdés: kell-e ehhez hatósági engedély vagy bejelentés?

A válasz attól függ, milyen céllal, milyen mennyiségben, és kiknek tartjuk a workshopot.

Ha csak oktatási céllal történik a feldolgozás, és helyben fogyasztják el…

Ebben az esetben a tevékenység nem számít élelmiszer-vállalkozásnak, így nem kell külön engedélyt kérni vagy bejelentést tenni a NÉBIH felé. A legfontosabb feltétel az, hogy:

  • A feldolgozás nem kereskedelmi célú,

  • A termékeket nem árulják, nem viszik haza nagy tételben,

  • A program bemutató vagy gyakorlati tanulási jellegű, például hogyan kell gyümölcsöt aszalni, szörpöt főzni, vagy zöldséget fermentálni.

Tevékenység Szükséges engedély/bejelentés
Oktatási célú aszalás, helyben kóstolás ❌ Nem
Hazavitelre készült termék ✅ Igen
Étel eladása a tábor végén ✅ Igen
Meleg étel napi szintű főzése ✅ Lehet szükséges
Oktató workshop felnőtteknek ❌ Nem
Gyermekcsoport, alapfokú feldolgozás ❌ Nem, de szigorúbb higiénia 


Amikor már be kell jelenteni a tevékenységet:

Ha bármelyik az alábbiak közül megvalósul, akkor bejelentési kötelezettséged lehet:

  • A résztvevők hazaviszik az elkészült termékeket, és az nem csak 1-1 kóstolómennyiség.

  • Értékesítésre szánjátok a feldolgozott élelmiszert, például a tábor zárónapján vásárt tartotok.

  • A táborban napi szintű étkeztetést is végeztek helyben készült meleg ételekkel, nem külsős catering szolgáltatóval.

Ilyen esetekben szóba jöhet:

  • Eseti élelmiszer-előállítási bejelentés (pl. rendezvényre),

  • Időszakos közétkeztetésként történő bejelentés, ha minden nap főztök a gyerekeknek.

Mire kell figyelni akkor is, ha nincs engedélykötelezettség?

Még ha nem is kell engedély, az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokat be kell tartani:

  • Csak tiszta, ép alapanyaggal dolgozzatok,

  • Legyen lehetőség kézmosásra, tisztítószerek és fertőtlenítés biztosítására,

  • Az ételeket felnőtt felügyelettel készítsék, különösen, ha gyerekek is részt vesznek,

  • A magas kockázatú ételek (pl. tojásos krém, húsos pástétom) használata kerülendő ilyen környezetben,

  • A helyszíni fogyasztásra szánt ételt hűtve kell tartani vagy frissen fogyasztani.

És ha gyerekek a résztvevők?

Gyermekcsoport esetén a táborszervezéshez más szabályok is kapcsolódnak, például:

  • létszámkorlát, felügyeleti arány,

  • szülői nyilatkozatok, esetenként orvosi igazolás,

  • az ételekkel foglalkozó felnőtteknél ajánlott az egészségügyi alkalmasság igazolása.

Összefoglalás: mikor kell engedély vagy bejelentés?

Tevékenység Szükséges engedély/bejelentés
Oktatási célú aszalás, helyben kóstolás ❌ Nem
Hazavitelre készült termék ✅ Igen
Étel eladása a tábor végén ✅ Igen
Meleg étel napi szintű főzése ✅ Lehet szükséges
Oktató workshop felnőtteknek ❌ Nem
Gyermekcsoport, alapfokú feldolgozás ❌ Nem, de szigorúbb higiénia