Mi az az önellenőrzési terv?

2024.01.23

Az önellenőrzési terv egy strukturált megközelítés vagy dokumentum, amelyet egy szervezet vagy vállalkozás készít annak érdekében, hogy rendszeresen és hatékonyan ellenőrizze tevékenységeit, folyamatait vagy termékeit. Célja, hogy biztosítsa, hogy ezek megfeleljenek a meghatározott szabványoknak, előírásoknak vagy belső irányelveknek.

A terv általában a következő elemeket foglalja magában:

  1. Célok és szabványok: Meghatározza, hogy mely szabványoknak vagy előírásoknak kell megfelelni. Ez lehet nemzetközi szabvány, jogszabály, iparági norma vagy vállalati belső szabályzat.

  2. Felelősségi körök: Egyértelművé teszi, hogy ki a felelős az önellenőrzés végrehajtásáért. Ez lehet egy vagy több személy, vagy egy teljes részleg, például minőségellenőrzési osztály.

  3. Folyamatok és eljárások: Részletesen leírja, hogy milyen lépéseket kell végrehajtani az önellenőrzés során. Ez magában foglalhatja a mintavételt, mérési módszereket, adatgyűjtést, dokumentálást stb.

  4. Időzítés és gyakoriság: Meghatározza, hogy milyen gyakran kell elvégezni az önellenőrzést, illetve a kiemelt időpontokat és időszakokat, amikor különösen fontos lehet az ellenőrzés.

  5. Dokumentáció és riportálás: Rendszert biztosít arra, hogy az önellenőrzés során gyűjtött adatokat és eredményeket dokumentálják, és szükség esetén riportálják. Ez segít abban, hogy nyomon követhető legyen, hogy milyen eredmények születtek az ellenőrzésekből, és hogyan reagáltak az esetleges eltérésekre vagy problémákra.

Az önellenőrzési terv általában része lehet a minőségirányítási rendszernek vagy a compliance (megfelelőségi) programnak egy vállalatnál. Fontos szerepe van abban, hogy a szervezet folyamatai és termékei folyamatosan megfeleljenek a minőségi és biztonsági előírásoknak, illetve hogy elkerüljék a szabálytalanságokat vagy minőségi problémákat. Emellett hozzájárulhat a hatékonyabb működéshez és az üzleti folyamatok javításához is.


Az élelmiszer vállalkozások számára az önellenőrzési terv rendszerint kötelező, mivel az élelmiszerek előállítása és forgalmazása szigorú higiéniai, biztonsági és minőségi követelményeket támaszt. Az önellenőrzési terv célja, hogy biztosítsa, hogy az élelmiszer vállalkozások tevékenységei megfeleljenek ezeknek az előírásoknak és szabványoknak.

Az Európai Unióban például az élelmiszer-biztonsági szabályozások (pl. HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points) előírják, hogy az élelmiszeripari vállalatoknak rendelkezniük kell dokumentált önellenőrzési rendszerekkel. Ezek a rendszerek segítenek azonosítani és kezelni a potenciális veszélyeket az élelmiszerbiztonsági lánc minden szakaszában.

Emellett sok országban és régióban specifikus élelmiszerbiztonsági jogszabályok is meghatározzák az önellenőrzési terv szükségességét és tartalmát az élelmiszeripari vállalkozások számára.

Összegzésül, az élelmiszer vállalkozásoknak általában kötelező az önellenőrzési terv készítése és alkalmazása annak érdekében, hogy megfeleljenek a helyi és nemzetközi élelmiszerbiztonsági előírásoknak, és biztosítsák az élelmiszerek biztonságos előállítását és forgalmazását.