
Tudástár
Tudástár - GYIK
Itt megtalálod mind azt a választ amit ügyfeleink az elmúlt 10 évben a legtöbbször kérdeztek tőlünk. Szakmai válaszok a kérdésekre.
Egyszerűsödik a bevallás, pontosodik a kötelezetti kör
A Food Contact Jelölések és az Egyszer Használatos Eszközök Fontossága a Fesztiválszezonban
A nyári fesztiválok idején különösen nagy szerepet kapnak az egyszer használatos eszközök, mint például a tányérok, poharak és evőeszközök. Ezek az eszközök nemcsak kényelmes megoldást jelentenek, hanem a higiénia szempontjából is elengedhetetlenek.
Kell-e Egészségügyi kis könyv 2025-ben?
A kérdésre egy kérdéssel válaszolnék nagyon röviden, hogy miért ne kéne?
Büfékocsinak kell háttérkonyha?
Igen!!!, a büfékocsiknak általában szükségük van háttérkonyhára vagy bázishelyre, ahol az élelmiszereket tárolják, előkészítik és higiénikus körülmények között dolgozzák fel. A háttérkonyha vagy bázishely alapvető fontosságú az élelmiszerbiztonság és a higiénia szempontjából, és számos szabályozás és jogi előírás szabályozza az ilyen típusú üzleti...
Végezhetek magamnak rovar-rágcsáló írtást?
Az élelmiszeripari vállalkozó végezhet saját maga rágcsáló- és rovarirtást, de ezt szigorú feltételek és szabályozások keretein belül kell tennie. Az élelmiszerbiztonságra és higiéniára vonatkozó jogszabályok biztosítják, hogy az irtás hatékony és biztonságos legyen, különös tekintettel az élelmiszer-szennyezés megelőzésére.
Az élelmiszerbiztonság szempontjából a "csomagolt élelmiszer" olyan élelmiszert jelent, amelyet közvetlenül a fogyasztónak szánták és a csomagolása megvédi a külső szennyeződésektől és környezeti hatásoktól. A csomagolt élelmiszerek jellemzői és követelményei az Európai Unió és Magyarország élelmiszerbiztonsági előírásai alapján a következőképpen...
Engedély kell vagy csak bejelentés?
Az étterem nyitásához általában szükség van különböző engedélyekre és bejelentésekre is, attól függően, hogy milyen típusú éttermet nyit meg, és hol tervezi megnyitni. Az állategészségügyi külön-engedély hiánya nem jelenti azt, hogy az éttermeket ne lenne szükséges engedélyeztetni.
Mi az az önellenőrzési terv?
Az önellenőrzési terv egy strukturált megközelítés vagy dokumentum, amelyet egy szervezet vagy vállalkozás készít annak érdekében, hogy rendszeresen és hatékonyan ellenőrizze tevékenységeit, folyamatait vagy termékeit. Célja, hogy biztosítsa, hogy ezek megfeleljenek a meghatározott szabványoknak, előírásoknak vagy belső irányelveknek.